top of page

Acerca de

Nikola Pešić

Rođen 1987. godine u Pirotu, Nikola Pešić je sa devet godina započeo svoj muzički put u okviru osnovne muzičke škole u klasi profesora Jurija Kirejčuka i Tatijane Slivinskaje (Ukrajina). Nakon završetka srednje Muzičke Škole u Nišu, upisuje Fakultet Umetnosti u Nišu i na odseku za klavir studira najpre kod prof. Aleksandra Serdara a zatim i prof. Zorana Jančića (Bosna i Herzegovina) u čijoj je klasi, sa najvišom ocenom diplomirao. Sticanjem diplome u klasi prof. Zorana Jančića, postaje peta generacija direktne pedagoške i pijanističke loze čuvenog Franca Lista.

 

2014. upisuje postdiplomske studije na Univerzitetu Umetnosti u Bernu – Hochschule der Künste Bern (Švajcarska) gde je najpre 2016. stekao Master of Arts in Music Performance – Klavir i kamerna muzika a zatim u januaru 2018. i diplomu Master of Arts in Music Pedagogy – Klavir u klasi profesorke Patricia Pagny (Francuska). Pored klavira izučavao je fortepiano sa prof. Edoardo Torbianelli (Italija), čembalo sa prof. Takashi Watanabe (Japan) kao i savremenu muziku kod prof. Pierre Sublet (Švajcarska). 

Dobitnik je stipendije Fondacija Rita Zimmerman, Dr. Pierre i Marie Spring-Tschanz u Bernu kao i Fondacije Irène Dénéréaz u Lozani.

Nikola Pešić aktivno nastupa kao solista i kamerni muzičar širom Švajcarske, Francuske, Austrije, Italije, Srbije itd. Nastupio je i sa orkestrom OperaVox (Rumunija), pod rukovodstvom dirigenta Salvatore Cicera (Švajcarska, Italija), a takođe je bio privilegovan da u sklopu sexteta “Martinu Project”, nastupi na Excellence Kammermusik Koncertu u Bernu. U saradnji sa kolegama iz klase prof. Pagny, Tasti’Era Projects i uz podršku Yamaha Music Europe, snimio je dva CD-a humanitarnog karaktera, “Opus 1” i “Viva Piano-Viva Forte”,  za pomoć ugroženoj deci u Africi i Švajcarskoj. Takođe je za izdavačku kuću Acanthus Music snimio CD i video u sklopu udžbenika za klavir „Flying Fingers“ Daniela Helbaha (CH). Izdvaja se i njegovo učešće u projektu “Integralno izvođenje svih dela za klavir i orkestar L. van Betovena” gde je svirao Betovenov klavirski koncert br.4 u G-duru, u Nišu (Srbija) i Skoplju (Makedonija). Osvajač je mnogobrojnih nagrada na takmičenjima mladih pijanista. Trenutno promoviše svoj debitantski solo CD "EAST WEST".

 

Sarađivao sa mnogim eminentinim profesorima i umetnicima, između ostalih: Aleksandar Serdar, Marija Dinov Vasic, Majkl Lesli (Kraljevska Akademija u Glazgovu), Boris Romanov (Rusija), Tatiana Koruntskaya (Švajcarska), Barbara Doll, Patrik Jüdt (Nemačka), Robert Morawski (Univerzitet Frederik Šopen u Varšavi - Poljska), Mayumi Seiler, Yukiko Sugawara (Japan).

 

Nikola Pešić je svoju pedagošku karijeru započeo u Srbiju kao profesor klavira i korepetitor u državnoj muzičkoj školi "Dr. Dragutin Gostuški" u Pirotu i njegovi učenici ostvarili su zapažene nastupe i rezultate na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Veoma intenzivno i uspešno pedagoško delovanje nastavlja i u Švajcarskoj gde je imao prilika da predaje u više muzičkih škola u Kantonu Cirih, Aargau kao i muzičkoj školi Konzervatorijum Bern. Autor je jedinstvenog koncepta "Prva muzička iskustva na klaviru" koji uključuje originalne kompozicije i priručnik za nastavnike klavira. Pozvan je da rad predstavi na godišnjoj konferenciji evropske asocijacije klavirskih pedagoga (EPTA) u Listalu (Švajcarska).

bottom of page